Daglig læring gir bedre læringsutbytte i organisasjonen


Daglig læring er den nye store


Selv om daglig læring for noen kan høres slitsomt ut, er det kanskje den enkleste måten å tilnærme seg læring på. En av utfordringene i organisasjoner i dag er at informasjon blir stadig raskere utdatert, og dermed blir det vanskelig å holde medarbeiderne oppdatert. Kursformen blir for «treg» og for kostbar. Spesielt gjelder dette rutiner, prosesser og veiledninger. I tillegg er det ofte uhensiktsmessig å skulle lære i detalj en løsning du kanskje bruker sjelden og med ujevne mellomrom. Selv begrepet daglig læring er todelt; både at man får kunnskapen man trenger hver dag, og lærer av den, og at man lærer best når man lærer noe hver dag. Man holder hjernen frisk ved å lære nye ting hver dag.

Og så har man e-læring.

Selv om man har gode intensjoner og tanker i forkant av anskaffelse, handler e-læring skremmende ofte om å slippe å møte opp på et kurs om et kjedelig tema, og man gjør det heller på sin egen datamaskin. Da får man dårligere oppmerksomhet til læringen, fordi man egentlig ikke har lyst til å lære, og dette går utover evnene. I tillegg er informasjonen umulig å finne i etterkant, fordi den ofte ligger skjult i et LMS. Dette er helt motsatt av hvordan man oppsøker informasjon i dag. Når man lurer på hvordan man gjør noe, er det første stedet man besøker google. Man finner kanskje en gjennomgang på youtube eller en forumpost som beskriver hvordan man gjør det, og så har du fått løsningen. Den beste motivasjonen for læring har alltid vært behov. Hvis informasjonen man trenger hadde vært tilgjengelig når man trenger det, hadde læringsløpet i stor grad gått helt på egen hånd.

Oppdatert informasjon

Informasjonsdeling på den måten fungerer best når all informasjonen man trenger i det daglige ligger tilgjengelig. Det er ikke bare når du trenger informasjon om det spesifikke økonomisystemet som du bare bruker to ganger i året du leter opp kunnskapen.

Normen i dag er at man kjøper inn et dyrt e-læringssystem som handler om spesifikke temaer, og bruker dette systemet på en kurslignende måte. Resultatet er at systemene blir større og større, fordi når man uansett betaler for det kan man jo like gjerne bare legge til en liten del om dette og. Og så ta med litt av dette, og ta med litt av dette og. Systemene ser også kulere og kulere ut, og man bruker mye penger på at det man produserer ikke skal se så kjedelig ut at ingen som trenger det skal bruke det. Man behøver ikke å bruke milioner av kroner på at e-læringen skal se fresht ut, for hvis man virkelig trenger det kommer man til å benytte seg av informasjonen man har. Læringen fungerer ikke bedre bare fordi det ser stilig ut. Læring fungerer best når man trenger det.

Lærer noe hver dag

Hjernen fungerer best når man lærer noe hver dag. Og selv om man ofte kan søke opp informasjon man lurer på, og på den måten lære noe nytt, kan man også bruke et push-training-system. Med push-training kan man sette opp målgrupper, informasjon, og koble dem sammen. Man kan sende ut e-poster eller notifikasjoner som ber målgruppen om å se på materialet. På den måten kan man sikre seg at de får med seg informasjonen og lærer seg noe nytt. Dette fungerer godt for å på en måte erstatte de klassiske e-læringskursene, som ofte tar en stor del av dagen for å gjennomføre, men at man istedenfor kan bruke tre-fire minutter på å se igjennom en del av et større kurs, og fullfører kurset over noen dager eller uker. Materialet ligger selvfølgelig lett tilgjengelig hvis man trenger det. Og så må man jo huske på at læring fungerer best når man trenger det.Vil du vite mer?


InfoCaption er såklart et system som bidrar til og legger opp til daglig læring, og vi vil gjerne at dere skal prøve det selv. Klikk på lenken under, og så avtaler vi et møte der dere kan få lære litt mer om løsningen, og hvordan vi kan hjelpe dere for å gjøre deres kunnskapshverdag litt lettere.

Trykk her for hvis du vil

Få en demo

Hvorfor InfoCaption Guide?

j

Lages av de som kjenner jobben

Vi i InfoCaption tror ikke på avanserte verktøy som et fåtall i organisasjonen i har tilgang til. Det skal være enkelt å beskrive noe med en guide, og derfor bygger vår lisensmodell på at det ikke skal finnes noen hindre for å sette igang nye produsenter.

i

Store linjer

Med InfoCaption kan du ikke bare lage guider, systemet passer også på at materialet du lager blir tilgjengelig og kan brukes. Alle guider samles på en søkeside slik at brukerene skal kunne finne alt det de leter etter på ett sted.

R

Oppdatert materiale

Hver guide som produseres får et unikt ID-nummer, som gjør at når guiden trenger å oppdateres, f.eks. når det kommer en ny versjon av et system trenger man ikke å gi brukerene en ny link til materialet. Lenken blir den samme.

InfoCaption er navet for informasjonsdeling i Kumla kommune. Her finnes guider og kurs om alt fra det man trenger å vite som nyansatt til hvordan helse- og omsorgspersonell kan skrive en gjennomføringsplan. Tilbudet av guider økes hele tiden og bygges opp av den ekspertisen som finnes i hver avdeling. Med InfoCaption sparer medarbeiderene tid, både de som leter etter informasjonen og de som deler kunnskapen sin.

Håkan Cederqvist

IKT-pedagog, Kumla kommune

Ulike typer guider

Steg for steg-guider

Ved å spille inn skjermen lager du enkelt steg som du setter sammen til en pedagogisk instruksjonsguide. Innspillingen kan redigeres og tydliggjøres med tekst, markører og lyd. Å lage en guide er så enkelt at det ikke tar så mye lenger tid enn det tar å vise oppgaven. Etter man har spilt den inn kan man vise samme guide til neste som har samme problem. Steg for steg-guidene hjelper brukerene å utføre en viss oppgave i et system ved å vise akkurat hva man skal gjøre, steg for steg, uten å tvinge noen til å se på det man allerede kjenner til. Man ser bare på de stegene man trenger og får den hjelpen man trenger.
Se eksempel

Tekstguider

Tekstguider er tydlige tekst og bilde-baserte instruksjoner som produseres og redigeres effektivt ved å kombinere tekst, bilder, skjermbilder og steg for steg-guider. Med det innebygde verktøyet “Hot spot” kan du forklare ulike felt i et system. Tekstguideverktøyet hjelper også med å ta vare på PDF- og Word-dokumenter ved å publisere dem på søkesiden.
Se eksempel

Kunnskapstester

I en kunnskapstest kan brukerene enkelt teste sine kunnskaper. Testen bygges opp av fritekst- bilde- og flervalgsspørsmål som du kombinerer etter egne ønsker. Utifra testresultatet skapes en individuell studieplan med guider og dokumenter som brukeren anbefales å se litt ekstra på. Brukerenes resultat i testene kan også følges opp med hjelp av komponenten Sporing.
Se eksempel

Oversikter

Guidene kan pakkes sammen på forskjellige måter for å nå en viss målgruppe eller for å få frem et budskap. Sett f.eks. sammen en håndbok for nyansatte eller en oversikt i forbindelse med implementeringen av et nytt system. Hver pakke får en unik lenke, og oppdateres automatisk når du endrer i noen av delene i guiden.
Se eksempel

Videoguider

Importer videofilmer, eller film med ditt mobilkamera. Resultatet blir steg for steg-guider som viser hvordan oppgaver fra arbeidsdagen som ikke foregår på datamaskin skal utføres.
Se eksempel

Å lage guider

Når man lager filmer kan man på en enkel måte forklare veldig mye. Hvis man skulle forklart de samme tingene med tekst hadde det vært ganske vanskelig å fått med seg alt. Fordi vi deler opp filmene i steg kan man lett repetere det halve minuttet som er interessant istedenfor å spole frem og tilbake, sånn man må i lange filmer.

Anders Heyle

IT-pedagog, MSB


 Presenter guidene for sluttbrukerene

Send lenker

Send en direktelenke til en guide til brukeren som lurer på hvordan man løser et problem.

Søkesider

Alle guidene samles på en søkeside slik at brukerene skal kunne finne den støtten de trenger. InfoCaptions søkemotor sorterer resultatene basert på relevans, noe som fører til at brukerene raskt og enkelt finner veiledningen de trenger hjelp med. Med noen klikk kan søkesiden tilpasses etter organisasjonens grafiske profil.
Se eksempel

Supportportal

En supportportal kan lages med noen tastetrykk ved å velge ut de widgets som er interessante akkurat for dere.

Innbygget i nettsider

Guider og søkesider bygges enkelt inn i webmiljøet deres.
Se eksempel

Integrert med nettsider

Hvis dere vil integrere InfoCaption med et intranett eller webmiljø hjelper våre dyktige medarbeidere gjerne til.
Se eksempel